In vijf stappen naar tactvol reageren

Tactvol reageren: het is niet voor iedereen even makkelijk. Maar het goede nieuws is dat je het wel kan leren! Lees hieronder alvast 5 tips.

1. Luister goed en let op. Denk altijd even na voordat je iets zegt. In welk gezelschap bevind je je? Opscheppen over een nieuwe promotie is niet zo slim in de buurt van een langdurig werkloze vriend.

2. Stel je hulpbehoevend op. In een terugkerend gevecht op kantoor over raampje open / raampje dicht, kun je hiermee je collega milder stemmen. Zeg bijvoorbeeld iets als “Ik heb een probleem met de tocht van het raam dat je net hebt opengezet. Kun je mij daarmee helpen?”. Of: “Help, ik heb veel last van het zuurstoftekort dat nu ontstaat doordat het raam is gesloten. Wat zullen we doen?”.

3. Gebruik een leugentje om bestwil, dat mag best. Nodigt jouw buurvrouw je uit voor een verjaardag, maar lijkt het je echter ontzettend saai? Zeg dan gerust dat je die avond jammer genoeg niet kan. Daarmee kwets je jezelf en de ander niet.

4. Buig het negatieve om en verander subtiel van onderwerp. Sneert je vriend over een andere, afwezige vriend dat die altijd te laat komt? Wijs er dan bijvoorbeeld op dat die vriend wel altijd een zonnig humeur heeft. En begin dan bijvoorbeeld over het lekker weer of de mooie omgeving. Niet alleen vermijd je zo meeroddelen, het verbetert waarschijnlijk ook nog eens de stemming.

5. Soms is het beter om te zwijgen. Niet alle situaties vragen om een snedige commentaar. Dus niets zeggen over die lelijke broek van je vriendin. “Als je niets leuks te vertellen hebt, zeg dan maar liever niets!” zei ooit de wijze moeder van Stampertje.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het tactvoller worden? Neem contact  op, dan kijken we samen verder!

 

Tactvol reageren - stenen handjes

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *