Is jouw doel SMART?

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Aangepast, Relevant, Tijdsgebonden.
Een doel is datgene wat je met jouw inzet wil behalen.

Specifiek:

Uit onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf ambitieuze en precies geformuleerde doelen stellen, meer presteren dan anderen.

Geen vage doelen dus, maar zo specifiek mogelijk! Wat wil je bereiken? Wat heb je precies nodig om dit te bereiken? Hoeveel geld wil je verdienen? Wanneer wil je dit geld verdienen, in welk fase van je loopbaan? En zo zijn er natuurlijk nog heel veel vragen!

Meetbaar:

De meetbaarheid van een doel is nodig om te kunnen controleren of en wanneer je jouw doel daadwerkelijk hebt bereikt. Schrijf bij elk doel de eerste stappen op die je wil zetten. Pas door concrete handelingen te zetten in de richting van je doel, krijgt je doel gestalte.

Stel jezelf ook een termijn wanneer het doel bereikt moet zijn. Als een doel geen eindtijd heeft, is het geen doel, maar slechts een intentie. Geef daarom altijd een precieze tijdslimiet.

Aangepast:

Een doel moet niet te groot zijn, zodat het onbereikbaar is. Maar ook niet te klein, zodat het onbeduidend lijkt.

Maak je doelen ook niet afhankelijk van anderen. Het heeft geen zin om een doel te stellen waarbij andere mensen een bepalende factor van jouw succes zijn, terwijl je er zelf geen invloed op hebt.

Relevant:

Orden je doelen volgens hun belangrijkheid. Let er daarbij op dat je doelen jouw beroepsmatige en persoonlijke ambitie weerspiegelen.

Schrijf je doelen op, hierdoor worden je wensen iets tastbaars. Hiermee verhoog je de kracht van je doelen.

Tijdsgebonden:

Grote doelen vragen meestal ook enige tijd. Stel daarom realistische termijnen. Plan liever de termijnen iets ruimer, zo hou je ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Neem je de termijnen te krap, dan demotiveer je jezelf al snel, omdat het onrealistisch blijkt zijn je doel te behalen binnen die periode.

Een tijdskader is ook belangrijk voor de meetbaarheid van jouw succes. Op het einde van een termijn stel je jezelf de volgende vragen:

    • Heb ik het doel bereikt?
    • Moet ik de doelstelling verlengen?
    • Moet ik het doel opnieuw formuleren?

 

Heb je moeite met je doel te formuleren of op papier te krijgen? Neem contact op, ik help je graag op weg!

 

SMART - klok en papier

 

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *