Leer onderhandelen met deze zes tips

Onderhandelen. De meeste van ons doen het elke dag meerdere malen, zelfs zonder dat we er bij stil staan. Maar zeker in de ‘zwaardere’ onderhandelingen is de ene al wat beter dan de andere. Gelukkig is het net als met alle andere zaken: ook dit kan je beter leren! Lees snel deze 6 tips en zorg ervoor dat ook jij er meer bedreven in wordt!

1. Grondige voorbereiding

Zorg eerst dat je weet wat je wel en net niet wil. Bedenk dan een actieplan voor het realiseren hiervan. Maak een checklist van de onderhandelingen die je wil voeren en win advies en informatie in. Ook bij onderhandelen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

2. Bepaal je grenzen en doelen

Als je jouw grenzen en doelen hebt bepaald, kan je gaan denken aan jouw openingsbod. Bewaak ook tijdens het onderhandelen steeds je grenzen. Jouw weerstandspunt ligt tegen je grens aan. Wanneer je dit punt bereikt, moet je dit ook aan de andere partij laten weten. Laat je grenzen niet overschrijden en als een voorstel te dicht in de buurt komt van jouw grenzen, wijs dit dan af. Stel de onderhandelingen desnoods uit tot een later moment. Dat geeft jou ook de kans om te kijken of je eventueel je doel wil bijstellen.

3. Bewaar emotioneel je afstand

Wanneer onderhandelingen erg emotioneel worden, is het goed om even pauze te nemen, of (emotioneel) een stapje terug te doen. Neem alle tijd die je nodig hebt. Laat je nooit forceren tot een beslissing.

4. Luister goed en actief

Om actief en goed te kunnen luisteren, moet je alert zijn. Wat wordt er gezegd? En hoe wordt dit gezegd? Let op alle signalen, zowel verbaal als non-verbaal. Stemmen deze overeen? Bij twijfel kan je samenvatten of doorvragen. Voor jezelf kan je aantekeningen maken. Actief luisteren is een vaardigheid die heel vaak van pas komt, niet enkel bij het onderhandelen. Het is echter ook best moeilijk, het vraagt voor de meeste mensen (flink wat) oefening.
Tip: actief luisteren kan je echt in ELK gesprek oefenen! Probeer bewust te luisteren en te letten op lichaamstaal.

5. Communiceer duidelijk

Gebruik korte zinnen met niet te moeilijke woorden. Maak steeds je zinnen af. Zorg ervoor dat je boodschap een begin, midden en einde heeft. Vermijd verontschuldigingen en vaagheden. Je kan ook anderen aanzetten tot meer duidelijkheid door middel van doorvragen.
Tip: mocht je jezelf afvragen hoe duidelijk je eigenlijk communiceert, vraag dan in jouw naaste omgeving hoe duidelijk je bent in wat en hoe je iets zegt. Luister goed naar deze feedback en doe er jouw voordeel mee!

6. Weet hoe je ‘de deal’ kan sluiten

Om te controleren of je te maken hebt met een goede deal, kan je net voor het sluiten van de overeenkomst om een kleine pauze vragen. Neem dan de volgende punten door:

  • Helpt deze deal bij het bereiken van jouw persoonlijke doeleinden? En dit zowel op de korte als lange termijn? Past de uitkomst ook bij je persoonlijke visie?
  • Valt de deal binnen de marges van de doelen en grenzen die je voor deze onderhandeling hebt bepaald?
  • Kan je jezelf volledig houden aan de overeenkomst?
  • Denk je dat de andere partij zich ook kan houden aan de overeenkomst?

 

Het is natuurlijk een behoorlijk moeilijke materie, dat onderhandelen. Vooral wanneer je niet helemaal zeker bent van jezelf. Maar ook dan kan je het leren! Ik help je hier graag bij, neem contact op en dan werken we samen aan jouw zelfbeeld. Wil je vooral actief leren luisteren, of duidelijk leren communiceren? Kom praten en hierin oefenen. En voor je het weet is onderhandelen iets wat ook jou goed afgaat!

 

Onderhandelen - handdruk

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *