Samhain

Veel mensen denken dat Halloween een feest is dat door de Amerikanen werd uitgevonden, maar dat is absoluut niet zo. Eigenlijk is Halloween zelfs een erg oude feestdag.

Ontstaan Halloween

Oorspronkelijk noemde het feest dat de meeste mensen nu als Halloween kennen Samhain (uitspraak: sou-in), ook wel geschreven als Samhuinn. Het is één van de acht seizoensrituelen die al werden gehouden door de Kelten en nu nog steeds worden gevierd door velen, waaronder Druïden, Wiccans en Pagans. Samhain duurde traditioneel drie dagen, van 31 oktober tot en met 2 november. Net als andere Keltische feestdagen, werden ook deze overgenomen door Christenen: Halloween (31 oktober), Allerheiligen (1 november) en Allerzielen (2 november).

Wat is Samhain?

Samhain is een tijd van verandering, van overgang. De overgang van zomer naar winter, de overgang van een tijd vol licht, naar een donkere tijd. Daarnaast ziet men Samhain als de tijd waarin de Sluier van de Tijd wordt opgelicht. Hierdoor zijn de doden – letterlijk – dichter bij ons. Dat maakt het ook het aangewezen moment stil te staan bij je overleden dierbaren.

Uit de duisternis ontstaat het licht

Voor Kelten was Samhain ook het begin van het nieuwe jaar, leven ontstaat namelijk uit de duisternis: een kind ontstaat in de donkere baarmoeder en zaden ontkiemen in de donkere aarde. Daarom begint ook het nieuwe jaar in de duisternis, zodat het kan groeien naar het licht.

Wat doe je met Samhain?

Samhain is zoals gezegd de ideale gelegenheid om iets extra te doen om overledenen te eren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een altaar te maken, waarop je zaken zet die je aan hen doet denken. Ook kun je ervoor kiezen om de favoriete maaltijd van een overledene te maken en eventueel de tafel te dekken met een extra bord. Tijdens het eten bespreek je dan mooie momenten die je samen meemaakte.

Laat het oude los

Ook is Samhain het moment om het oude op te ruimen en je voor te bereiden op het nieuwe. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Kies bijvoorbeeld voor dit symbolische ritueel: schrijf op een stukje papier wat je los wilt laten. Houd dit dan in de vlam van een kaars en verbrand het. Let er natuurlijk wel op dat je kiest voor een veilige plek en dat je een schaaltje of zo neerzet waarop je het brandende papiertje kunt leggen.

 

Loop je zelf een beetje vast op spiritueel gebied? Neem contact op, ik bespreek dit graag met je.

 

Samhain

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *