Hoogsensitiefhoogsensitief - vijver

Als je hoogsensitief bent, komen alle prikkels vol bij je binnen en dat wordt al snel te veel. Vaak ga je toch door, anderen doen dat toch ook? Je wilt niet flauw zijn. Een ander laat zich door zoiets niet uit het veld slaan, waarom jij dan wel? Natuurlijk houd je dit niet vol. Jij bent wie je bent. Aanvaard je dat niet, dan loopt op een gegeven moment je emmer over. Probeer dat moment echter voor te zijn. Luister naar jezelf. Geef om jezelf.

Kom in je kracht

Hoogsensitief zijn hoeft geen nadeel te zijn. Sterker nog: dat MAG geen nadeel zijn! Het moet je kracht je zijn, jouw sterke punt! Hoe je daarmee begint? Je zet de volgende zaken over jezelf op een rij:

Waar raak jij energie aan kwijt?

Of het nu gaat om te luide muziek of fel licht, kijk voor jezelf waaraan je energie kwijt raakt. Voorkomen kan je dit niet, maar als je weet wat het is, kan je er wel mee leren omgaan.
Hetzelfde geldt voor mensen: of je nu energie verliest aan een ergerlijk persoon op het werk of misschien zelfs iemand in de supermarkt, vaak delen ze eigenschappen. Door deze in kaart te brengen, ben je opnieuw een stap verder.

 

Waar krijg jij energie van?

Een fijne wandeling in de natuur, een goed boek of mooie film: van sommige zaken krijg je opnieuw energie. Misschien doe je al wel aan yoga of meditatie om je hierin te ondersteunen.
En ook hier is kijken naar mensen – en hun effect op jou – van groot belang, want er zijn ongetwijfeld personen die je energie schenken. En om te ontdekken wat zij precies gemeen hebben, is natuurlijk minstens zo belangrijk.

 

Leer aanvaarden

Bracht je bovenstaande in kaart? Ontdek dan hoe je hiermee om kan leren gaan. Veel zaken die energie kosten, zijn namelijk niet compleet te voorkomen. In de meeste gevallen is het een stuk aanvaarden en ontspannen tussen de bedrijven door. Maar als je weet wat jou helpt ontspannen, kan je dat wel bewuster inplannen. Daarnaast raad ik altijd aan om meer mindful te leven.

Mindful

Zweverig? Nee, mindfulness is helemaal niet zweverig! Het is gewoon bewust zijn en bewust leven. Begin met je bewust te zijn van jouw gevoelens en gedachten. Ergens mee aan het werk gaan – of iets veranderen – waarmee je niet ├ęcht en bewust bezig bent, kan gewoon niet.

 

Ik help je

Natuurlijk kan ik je met dit complete traject helpen. Eerst kijken we samen naar alle punten die jou energie geven en die je energie kosten. Ik bespreek met jou wat jij precies wilt veranderen. Daarna zoeken we naar de beste weg voor jou. Ik geef je tips om bewuster te leven en meer met je gevoel in contact te komen.

 

Handvatten

De bedoeling van deze coaching is om jou praktische handvatten te geven. Ik wil dat je met jezelf aan de slag gaat, zodat je jezelf weer krachtig en stabiel voelt. Na ons traject aanvaard je jezelf voor wie je bent en kan je accepteren dat anderen niet hetzelfde zijn.

 

 

Hoogsensitief: de theorie

De term is misschien relatief nieuw, hoogsensitiviteit zelf is dat natuurlijk niet. Naar schatting is ongeveer 1 op de 5 mensen extra gevoelig voor prikkels. Ze hebben als het ware geen goede filter, waardoor er meer binnenkomt. Daarnaast verwerken ze deze prikkels ook nog eens grondiger en nauwkeurig.

Hoewel het onderzoek naar hoogsensitiviteit nog in zijn kinderschoenen staat, stelde men wel vast dat er gewoon een aangeboren verschil is bij mensen die hoogsensitief zijn. Overigens geldt dit niet alleen voor mensen: bij dieren zien we precies hetzelfde.