Geen nee betekent nog geen ja

Het nieuws is zonder twijfel niemand ontgaan: in TVOH zijn zaken gebeurd die niet door de beugel kunnen. En dat is uiterst zacht uitgedrukt.

Niet iedereen kan toestemming geven

Ik heb al heel vaak aangegeven dat wat mij betreft op seksueel vlak vrijwel alles kan. Ik zie geen taboe in afwijkende smaken en keuzes. En ook als je het liever met meerdere mensen tegelijk doet vind ik dat prima. Er is wel één maar en dat is een hele grote: IEDERE deelnemer moet toestemming geven. En kunnen geven: een kind kan dit niet. Een dier kan dit ook niet. Maar een bang persoon kan dit net zo goed niet. Hetzelfde geldt voor iemand die geïntimideerd is.

Geen nee betekent niet hetzelfde als ja

“Zij/hij zei toch geen nee?” vind ik onder geen enkele voorwaarde een excuus. Onder normale omstandigheden is een ja wel voldoende. Maar dan bedoel ik dus tussen twee (of meer) mensen die op gelijk niveau staan. Dus geen leraar met een leerling, geen bekend persoon met een fan, geen vijftiger met een twintigjarige. Zijn de omstandigheden niet normaal? Dan vind ik niet dat je per definitie geen seks mag hebben. Wel denk ik dat er dan echt goede gesprekken aan vooraf moeten gaan. Druk kan en mag nooit. Machtsmisbruik is walgelijk.

Misselijkmakende commentaren

Wat ik echt vreselijk vind, zijn een heleboel van de commentaren die je kunt lezen onder de nieuwsberichten. Uiteraard mag je voor jezelf in twijfel trekken of iets is gebeurd. Maar houdt dat dan alsjeblieft voor jezelf. Ik vraag me af of zo iemand er ook maar een seconde bij stilstaat wat het met deze personen doet als het wel waar is… Bovendien kwets je daar niet alleen de vrouwen in kwestie mee. Wat denk je dat het doet met iemand die iets dergelijks heeft meegemaakt en die er al niet mee naar buiten durfde te komen? Geeft hen vast de moed om het dan wel te doen…

Onterecht schuldgevoel

Vaak beweren mensen – zelfs vrouwen – dat, als het waar zou zijn, ze geen jaren zouden hebben gewacht om ermee naar buiten te treden. Hier kan ik maar één ding op zeggen: dat is complete bullshit. Veel te veel vrouwen die te maken krijgen met dergelijk ongewenst gedrag leggen de fout bij zichzelf. Ze voelen zich schuldig. Ze voelen zich vies. Ze durven er niet mee naar buiten te komen. Vaak maakt de dader ook heel duidelijk dat het beter is om niemand iets te vertellen. En nee, dat zou niet zo mogen zijn. Alle vrouwen zouden zo lekker in hun vel moeten zitten dat ze een man die zijn poten niet kan thuishouden de wind van voren durven geven. Maar helaas is de realiteit anders.

Nee = nee

Het probleem zit hem – naar mijn mening – mede in het feit dat vrouwen nog steeds veel te vaak als lustobject worden behandeld en neergezet. Ik denk niet dat ik ooit een vrouw heb gesproken die niet op de een of andere manier te maken heeft gehad met ongewenst gedrag. Met een beetje geluk gaat het alleen om ongepaste opmerkingen, maar de meesten zijn ook aangeraakt zonder toestemming. Maar alleen die opmerkingen brengen al de nodige schade toe. Of denk je dat het gezond is als vrouwen te horen krijgen dat ze er zelf om vragen als ze ‘te bloot’ gekleed gaan? Of dat er nog steeds zo vaak gekscherend gezegd wordt dat nee bij een vrouw ja betekent?

Niet alleen vrouwen

Natuurlijk zijn het niet alleen vrouwen die te maken krijgen met ongewenste intimiteiten of seksuele intimidatie. Ook vrouwen doen aan machtsmisbruik. We hebben allemaal al wel een verhaal gelezen of gehoord over een lerares die het deed met een leerling. Of recent de pizzabezorger die was aangerand door een stel vrouwen. Ook dan zijn de commentaren misselijkmakend. Het lijkt erop dat volgens velen mannen maar altijd seks moeten willen. Dat ze al blij mogen zijn als er iemand is die hen ook wil. Ook dit is uiteraard regelrechte onzin. Er is eigenlijk maar één correcte stelling: zonder zeer expliciete toestemming houd je jouw handen thuis!

Tijd voor verandering

Het wordt dus hoog tijd dat we de dingen anders gaan aanpakken. Dat we onze kinderen leren om respect te hebben voor elkaar. Leer ze niet dat het goed is zolang ze geen nee horen, maar dat ze moeten gaan voor een ja. En dan geen afgedwongen, gemanipuleerde ja, maar eentje uit ‘volle goesting’ (voor de niet-Belgen: goesting is zin in seks 😉). En: leer je kinderen dat ongewenst aangeraakt worden NOOIT, NOOIT, NOOIT hun schuld is. Dat je dus ALTIJD aan de bel mag – nee MOET! – trekken als dit je overkomt.

Heb jij zaken waarmee je het nog steeds moeilijk hebt? Neem dan contact op, ik ben graag je luisterend oor. Weet je niet hoe je dit moet bespreken met je kinderen? Ook daar kan ik je mee helpen.

Geen nee betekent nog geen ja

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie