Offline – het leven zonder internet

Dag 1 – vrijdag 22 februari – 14.00 uur

Na het stofzuigen kom ik nietsvermoedend bij mijn pc terug. Mijn pupillen vergroten, mijn hartslag stijgt en ik voel de paniek in mijn buik opborrelen. Geen. Internet. “Even rustig ademhalen, het komt vast weer snel goed!”, spreek ik mezelf moed in. Een snelle check vertelt me dat niet enkel internet eruit ligt, er komt gewoon niets binnen.

Provider bellen
Na anderhalf uur internetloos te leven, wordt er gebeld naar de provider. Die weet ons te vertellen dat hij kan zien dat we geen signaal hebben. Daarnaast vertelt hij dat wij de enigen zijn met problemen (slik) en dat er dinsdag een monteur langs zal komen (dubbel slik).

Als wij de enigen zijn zonder signaal, kan dat eigenlijk slechts twee dingen beteken: vanmiddag waren ze vooraan in de straat aan de glasvezel het werken. Die vonden het nodig onze verbinding te ver*piep*en. Of er zit een kabelbreuk tussen ons en onze buren. Niet heel erg waarschijnlijk, maar ook niet onmogelijk. De kabel zit namelijk slechts 60cm in de grond en er is een plaats waarop met enige regelmaat vrachtwagens flink aan het manoeuvreren gaan. Hoe dan ook gaan we het weekend in zonder glasvezelaansluiting.

Ook geen 4G
Omdat we nog steeds een vaste telefoonlijn hebben liggen, bellen we allebei erg weinig mobiel. Om die reden is een abonnement voor ons niet interessant, maar met prepaid gebruik maken van 4G is een dure grap. Zonder vaste verbinding én zonder wifi is voor ons dus ook simpelweg zo goed als zonder internet.

Dag 2 – zaterdag 23 februari

Aangezien ik gisterenmiddag op het punt stond enkele mails te beantwoorden, moet ik vandaag even naar een wifi-spot. ‘s Ochtends staat er nog een klant op de planning, ‘s middags internet. Gelukkig heb ik mijn trouwe Thinkpad; daar zet ik snel mijn net geschreven recensies op, zodat ik die ook online kan zetten. Bij mijn hotspot – sorry, schoonmoeder – aangekomen ga ik snel aan het mailen, berichten beantwoorden en recensies plaatsen. Na anderhalf uur sta ik mezelf nog even toe om rond te kijken op Facebook en andere vaste stekjes. De afkickverschijnselen zijn zo al ernstig genoeg.

Dag 3 – zondag 24 februari

Vandaag houd ik het bij 2 korte 4G-sessies op mijn mobiel. Op een paar berichtjes na is er weinig spannends gebeurd. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon geweldig weer. Op zo’n dag is het net wat minder erg om offline te zijn.

Dag 4 – maandag 25 februari

Het begin van de werkweek. Het gebrek aan internet wordt nu wel een stuk vervelender. Ik moet aan het werk en dan is het eigenlijk geen optie om internetloos te zijn… Maar ik heb – om verschillende redenen, waarvan meer dan flinke hoofdpijn de hoofdreden is – ook bijzonder weinig zin om elders wifi te gebruiken. En aangezien er geen echt strakke deadline ligt en er verder ook niets dringend is binnengekomen, besluit ik er een extra offline dagje van te maken. Al hoop ik met de seconde harder op een oplossing morgen, al ben ik zelf dan wel weer online (vanaf 10.30 uur bij Museum Klok & Peel, tot een eind in de middag).

Dag 5 – dinsdag 26 februari

Even een kopje koffie terwijl ik de mail check zit er natuurlijk nog steeds niet in. Voordeel is wel dat ik een stukje sneller klaar ben om te vertrekken, daarom besluit ik een half uur vroeger naar het museum te gaan. Zo kan ik nog even gebruik maken van het internet voordat ik de vergadering in ga.

De monteur zou voor de middag komen, dus tegen het middaguur word ik erg ongeduldig. Een WhatsApp naar het thuisfront komt nog niet aan, voorlopig dus geen verbetering… Gelukkig kan ik mijn lunch lekker in het zonnetje opeten – wat een weer! – daar wordt een mens wel rustiger van. Als ik op het punt sta om opnieuw aan het werk te gaan, zoemt mijn mobiel: het verlossende bericht! 😉

Levensbehoefte
Tegenwoordig is internet voor veel mensen – waaronder ikzelf dus – haast even belangrijk als water en elektra. Veel zaken vallen compleet stil als je zonder zit. Zelfs iets simpels als kijken wat voor weer het zal worden lukt niet meer. Ik word er behoorlijk nerveus van, als internet het niet doet. En dat is in alle eerlijkheid niet alleen vanwege het zakelijke aspect.

Ben jij ook zo verslaafd aan en afhankelijk van die internetverbinding? 🙂

Internet - offline

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord