Singles doorheen de jaren

Het aantal singles stijgt al jaren en blijft naar verwachting enkel toenemen. Hoe komt dit? En in hoeverre zijn deze alleenstaanden ook op zoek naar een partner?

Hoeveel singles zijn er in Nederland?

In totaal zijn er bijna 3 miljoen alleenstaanden in Nederland: zo’n 1,23 miljoen mannen en 1,7 miljoen vrouwen. De verwachting is dat tegen 2050 bijna 1 op de 4 volwassenen alleenstaand zal zijn. Overigens moet ik hier wel een kanttekening bij plaatsen, in deze cijfers kijkt men namelijk naar het aantal volwassenen dat alleen woont. Dit wil natuurlijk niet per definitie zeggen dat men ook werkelijk single is.

Alleenstaand maar geen single

Om je beeld completer te maken: van deze drie miljoen alleenstaanden heeft ruim 1 op de 5 wel een relatie. Bij mensen onder de dertig ligt het aantal alleenwonende met een relatie het hoogst. Ook geven zij het vaakst aan op termijn wel te willen samenwonen of trouwen. Dit geldt zelfs voor meer dan 90 procent van hen. Als je kijkt naar vijftigplussers die alleen wonen en een relatie hebben, wil slechts 4 op de 10 op termijn samenwonen of trouwen. Vrouwen willen hierbij vaker alleen blijven wonen dan mannen.

Wil iedere alleenstaande een relatie?

Ook wat dat betreft zijn de verschillen groot, als je kijkt naar leeftijd. Zo willen bijna alle twintigers (meteen of later) wel een relatie. Maar van de vijftigplussers geldt dit voor minder dan de helft. Vrouwen willen overigens niet alleen vaker hun huis voor zichzelf houden, ze zijn eveneens minder vaak op zoek naar een relatie.

Waarom zijn er steeds meer singles?

Er zijn verschillende redenen waarom er steeds meer singles zijn. Ik zet de belangrijkste op een rijtje:

Verandering van normen en waarden

Tot in de jaren zestig was seks iets wat vooral binnen het huwelijk hoorde te gebeuren. Hoewel niet iedereen even breeddenkend is, kun je wel stellen dat het algemeen aanvaard is om seks te hebben zonder getrouwd te zijn en zelfs zonder ‘vaste’ relatie. Natuurlijk speelt het ook mee dat tegenwoordig voorbehoedsmiddelen makkelijk te verkrijgen zijn en zwangerschappen dus te voorkomen.

Andere prioriteiten

Voor steeds meer jonge vrouwen behoort trouwen en kinderen krijgen niet meer tot de prioriteiten, waardoor men ook minder snel op zoek gaat naar een (serieuze) relatie. Ze willen onder andere eerst levenservaring opdoen en carrière maken. Dat laatste zorgt er daarnaast voor dat vrouwen mannen niet langer financieel nodig hebben.

Er wordt anders gekeken naar scheiden

Scheiden is niet langer iets waarvoor je je hoeft te schamen. Hierdoor scheiden niet alleen meer mensen, men scheidt nu eveneens op latere leeftijd. Ook bij scheidingen speelt het mee dat vrouwen niet langer financieel afhankelijk zijn van hun man. Daardoor kiezen zij nu vaker voor een scheiding dan dat het vroeger het geval was.

Stigma is van singles af

Hoewel dit zeker niet altijd zo is – vrijwel iedereen kent wel iemand die elke keer weer vraagt wanneer je eindelijk eens van straat raakt – kijken toch steeds minder mensen ervan op als je er bewust voor kiest single te blijven.

Reden van alleen wonen is veranderd

Je ziet door dit alles dat de reden waarom men nu alleen woont is veranderd. Waar eind jaren ’40 de belangrijkste reden nog verweduwing was, geldt dat nu voor slechts 22 procent. In 21 procent van de gevallen gaat het om een scheiding en ruim de helft is simpelweg nooit getrouwd geweest.

Happy single?

Er zijn dus steeds meer mensen die ervoor kiezen om alleen te wonen en zelfs single te blijven. Hoewel een deel van hen dit doet omdat ze eerder erg teleurgesteld zijn in de liefde, geeft ongeveer 7 op de 10 aan dat hun vrijheid de belangrijkste reden is. Dit alles neemt echter niet weg dat de meeste mensen die vrijgezel zijn, dit liever anders zouden zien.

Ben jij wel single, maar niet omdat je het wil? Maak dan een afspraak, zodat we daar samen aan kunnen werken.

 

singles

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie