Wat is een fetisj?

Fetisj. Een woord dat de meeste mensen wel kennen, maar wat bij velen rare beelden oproept. Maar is het hebben van een fetisj wel zo abnormaal? En is het hinderlijk om er een te hebben?

Wat is het precies?

De officiële definitie van een fetisj is ‘een sterke toewijding voelen voor iets’. Fetisjisme heeft overigens niet per se te maken met een seksuele wens of voorkeur, al zal ik deze blog wel uitsluitend daaraan wijden. Men spreekt van een seksuele fetisj als iemand seksueel opgewonden raakt van een niet-levend voorwerp. Dit kan gaan om lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld voeten of handen, maar ook om objecten: bepaalde kledingstukken, knuffels, luiers of schoenen. Ook seksueel opgewonden raken van leder, zijde of rubber valt onder fetisjisme.

Voorkeur of fetisjisme?

De meeste mensen hebben wel iets waar ze (extra) opgewonden van raken. Denk bijvoorbeeld aan mannen in uniform of vrouwen op sexy hakken. Maar wanneer spreek je over een voorkeur? En vanaf wanneer is het een fetisj? Om te spreken van fetisjisme, worden deze twee kenmerken gehanteerd:

  1. De seksuele opwinding wordt veroorzaakt door een niet-levend voorwerp.
  2. Dit voorwerp is de meest belangrijke stimulans voor bevrediging. Is dit voorwerp niet aanwezig, dan is er ook geen seksuele opwinding. Of deze komt op z’n minst moeilijk(er) tot stand.

Word je dus (net zo makkelijk) opgewonden zonder betreffende voorwerp? Dan spreken we niet over een fetisj, maar voorkeur.

Is het hinderlijk?

Op zich hoeft het hebben van een fetisj helemaal geen probleem te zijn. Toch kan het gebeuren dat mensen hier wel hinder van ondervinden. Om die reden is het ook opgenomen in de DSM-5.

Wanneer spreek je van een probleem? Dit zijn de criteria die zijn vastgesteld:

  • De persoon heeft gedurende een periode van minimaal zes maanden zijn seksuele behoeftes gericht op niet-genitale lichaamsdelen of op niet-levende voorwerpen of stimuli.
  • Het verlangen naar dit lichaamsdeel/voorwerp zorgt voor onrust en/of een beperking in het dagelijkse leven.
  • Het voorwerp is niet bedoeld voor zelfbevrediging (zoals een vibrator) en maakt ook geen onderdeel uit van travestie.

Uiteraard kun je uiteindelijk alleen zelf bepalen of iets een probleem voor je is. Bovendien kunnen emoties, zoals bijvoorbeeld schaamte, net zo hard doorwegen. Zoek daarom altijd hulp zodra jij vindt dat je ergens hinder van ondervindt, ongeacht of je ‘in een lijstje past’.

Is BDSM ook een fetisj?

De algemene mening is dat BDSM ook valt onder fetisjisme. Ik beken dat ik het hier slechts gedeeltelijk mee eens ben. BDSM kán naar mijn mening te maken hebben met een fetisj, maar dit is – denk ik – zeker niet per se het geval. De hoofdreden hiervoor, is dat slechts zo’n 5 tot 10% van mensen die aan BDSM doen geen vanille seks hebben. Voor velen is het een aanvulling op hun seksleven, geen noodzaak, waardoor het – gezien de definitie – geen fetisj kan zijn.

Is een fetisj abnormaal?

Uiteraard zou ik hier het liefste simpelweg ‘nee’ op antwoorden. Helaas is ‘normaal’ een erg persoonlijk iets en zijn er dus ook de nodige personen die een fetisj ‘abnormaal’ vinden. Mede daarom is het ook erg moeilijk om te zeggen hoeveel mensen er een hebben. Als er zo’n taboe op iets rust, zijn mensen niet heel erg geneigd ermee naar buiten te komen. Maar dat er de nodige mensen zijn die een fetisj hebben is zeker. Zo is er zelfs een wereldwijd online platform gemaakt, namelijk FetLife, een social netwerk voor de BDSM, fetisj en kinky samenleving.

 

Heb jij een fetisj en wil je hier graag een keer met iemand over praten, zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel? Of loop je tegen andere zaken op seksueel of relationeel gebied? Neem dan contact met me op!

 

Fetisj

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie