Lustobject: wat als mannen wisten wat vrouwen denken?

Ik geef nog weleens mijn mening over het feit dat vrouwen, vind ik, te vaak worden neergezet als lustobject. Maar maken wij – vrouwen dus – ons niet net zo schuldig aan het seksualiseren van mannen? En zouden dingen er anders uitzien als mannen er zich net zo bewust van waren als wij?

Verhalen over babyolie

De aanleiding van deze gedachtenkronkel is (voor de verandering) een gesprek met mijn zus. Er is een man, die ik erg regelmatig zie en spreek, waarmee zij weleens een beschuitje zou willen eten. En waarover wij het nogal eens hebben. Deze gesprekken zou je dan best wel seksualiserend kunnen noemen. In onze fantasie heeft hij bijvoorbeeld niet altijd evenveel kleren aan en komt er weleens babyolie aan te pas. En dat zette mij, nadat we dus wederom een dergelijk gesprek hadden, aan het denken: zijn mannen niet net zo vaak een lustobject als vrouwen?

Gaan we anders om met ons lustobject?

Simpel gezegd denk ik dat er niet zo heel veel verschil is tussen de manier waarop mannen en vrouwen naar elkaar kijken en over elkaar praten. Wat wel een groot verschil is, is de manier waarop we ermee omgaan. Zo lijken mannen veel te vaak een grote cupmaat of ronde kont als excuus te zien om een keertje te voelen (ja, veel te veel ervaring mee). Maar voor zover ik weet (laat het me gerust weten als ik hierin fout zit!) bepotelen vrouwen niet zomaar gespierde mannen. En dat is niet omdat we niet een keer zouden willen voelen.

De vrouw als lustobject

Ik denk dat hier een heel duidelijke hoofdreden voor is: vrouwen zien we al zo lang als lustobject, dat het ‘normaal’ is geworden. We zetten ze ook overal in als dusdanig. Denk maar aan beurzen, waar ze schaars gekleed waren mogen aanprijzen. Of spelshows waarbij ze niet meer nut hebben dan lief lachen en mooi wezen. We weten dat seks verkoopt, maar meestal denken we dan toch aan vrouwelijk naakt.

Leuk weetje: er zou ooit een billboard van Travis Fimmel in ondergoed zijn weggehaald, omdat vrouwen er zo traag voorbijreden, dat ze opstoppingen en ongelukken veroorzaakten. Seks verkoopt dus ook prima bij vrouwen. 😉

Zijn mannen zich hiervan bewust?

Ik denk dat vrijwel iedereen wel weet dat mannen kijken naar borsten en konten (ja, eventjes erg kort door de bocht, ik weet het). Maar weten mannen ook dat veel vrouwen watertandend kijken naar bijvoorbeeld spieren? En dat we dan vaak toch ook minder onschuldige dingen met hen doen in gedachten?

Dat vraag ik me overigens oprecht af. Ikzelf heb vaak het idee dat veel mannen hier niet zo heel erg bij stilstaan. Eerdergenoemde exemplaar is ook best gespierd en mijn ogen komen vaak niet veel verder dan borsthoogte. Maar ik heb nog nooit gemerkt dat hij beseft wat ik aan het doen ben. Al werd ik er zelf onlangs van bewust dat ik op zo’n moment nog weleens aan mijn lippen durf te likken. Ik moet dus toegeven dat ik mannen soms wel degelijk zie als een stuk vlees. Ook als het er eentje is waar ik eigenlijk veel respect voor heb.

Zouden mannen zich anders gedragen als ze het wisten?

Ik vraag me daarom nu heel erg af of mannen zich daadwerkelijk anders zouden gaan gedragen als ze dit wisten. En dan op verschillende vlakken:

  • Zouden bijvoorbeeld gespierde mannen die niet op jacht zijn ‘voorzichtiger’ zijn in de buurt van vrouwen?
  • Zouden mannen toch ook net iets meer gaan opletten waar de blik van vrouwen naartoe gaat en erop beginnen wijzen waar hun ogen zich bevinden?
  • Zouden mannen toch veel vaker (halfnaakt) worden ingezet om dingen te verkopen?
  • Zouden mannen minder snel geneigd zijn om een keer een kneepje hier of daar te geven?

De man als lustobject: niet alleen mijn mening

Nu zou je natuurlijk kunnen denken dat mijn zus en ik gewoon uitzonderlijk zijn. Dat andere vrouwen zo niet naar mannen kijken. Maar ik weet dat dat niet zo is. Niet alleen heb ik al te veel vrouwen op eenzelfde manier over mannen horen praten, ik zie het ook vaak genoeg online terugkomen. Zo zat ik laatst te kijken naar een reclame die op Facebook voorbijkwam over baardolie. In eerste instantie vroeg ik me heel erg af waarom dat op mijn tijdlijn voorbijkwam, maar toen ik de comments las (en het filmpje had bekeken, dat spreekt voor zich), werd alles duidelijk. Ongeveer 90% van de reacties was afkomstig van vrouwen. En het ging er niet bepaald over hoe schattig de mannen in de video eruitzagen. Sterker nog: ik vrees dat er over dezelfde commentaren, maar dan met vrouwen als onderwerp, flink gevallen zou worden. Laat ik het erop houden dat ik niet de enige vrouw ben die weleens fantaseert over een gespierde man insmeren met olie. 😉

Hoe dan ook: mocht je een man zijn die mij wijzer wil maken, houd je dan vooral niet in. Stuur me een bericht of kom gezellig op de koffie. Ik wil erg graag weten in hoeverre jullie dit in de gaten hebben en wat jullie ervan vinden om net zo goed als lustobject te worden gezien. 😊

Oh, en uiteraard weet ik dat er vrouwen genoeg zijn die mannen niet als lustobject zien. Maar dat geldt net zo goed voor een behoorlijk deel van de mannen.

Lustobject

 

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord