Seks hoef je niet te leren, toch?

Er heerst nogal vaak het idee dat je seks niet hoeft te leren. Op zich niet zo heel erg gek, van het stukje voortplanting hebben de meeste mensen nog wel door hoe het werkt (dat geldt niet voor iedereen). Maar seks – goeie seks! – is wel degelijk iets dat je moet leren!

Seks leren: het begint bij jezelf

Ik heb al eerder gewezen op het belang van jezelf leren kennen op seksueel gebied. Misschien gaat het te ver om te stellen dat je niet goed in bed kunt zijn als je niet bij jezelf op onderzoek bent gegaan, maar het helpt zonder twijfel. Ten eerste weet je voor jezelf wat je fijn vindt (en wat niet). Bovendien is het belangrijk dat je weet wat genot is, om genot te kunnen schenken. En als laatste – maar zeker niet minste belangrijke – punt: als je weet wat je wil, kun je jouw partner helpen om beter te worden in seks. 😉

Niet iedereen houdt van hetzelfde

Wat betreft goed zijn in seks, moet je altijd rekening houden met het feit dat ‘lekkere seks’ geen vaststaand iets is. Mogelijk vindt persoon A je geweldig in bed, maar kan persoon B je niet zo waarderen. De meest belangrijke tip voor lekkere seks is dan ook: praat met elkaar! En blijf praten. Want het is niet omdat je vandaag zin hebt in iets, dat je de volgende keer weer precies hetzelfde riedeltje wil afwerken.

Non-verbale communicatie is niet altijd ideaal

Natuurlijk is niet alleen verbale communicatie (praten) belangrijk, maar ook non-verbale (alles wat je lichaam ‘vertelt’). Toch is non-verbale communicatie in de slaapkamer niet altijd handig. Zo wordt het heel vaak over het hoofd gezien, want natuurlijk is iedereen ook met zijn eigen genot bezig. En dan merk je toch net wat minder snel als iemand iets probeert duidelijk te maken met wat gewiebel, extra gekreun of een duwtje tegen een hand.

Maar ook niet te veel praten tijdens

Ik bedoel overigens ook niet dat je complete conversaties moet beginnen tijdens de seks. Echt praten over seks en wat je (niet) wil, doe je op een moment dat je allebei relaxt bent en openstaat voor een dergelijk gesprek. Natuurlijk mag je wel een kleine aanwijzing geven tijdens, dat is zelfs een heel goed idee, maar als je het niet in een paar woorden kunt formuleren, is het wellicht beter om het een andere keer te bespreken.

Seks leren? Taboes loslaten!

Ik pleit vaker voor het loslaten van taboes en dat is uiteraard niet zomaar. Taboes staan haast garant voor een niet-optimaal seksleven. En dit geldt niet alleen voor mensen die niet tegen hun partner durven zeggen dat ze weleens iets kinky wil uitproberen. Ook op iets ‘simpels’ als jezelf aanraken tijdens seks met een partner lijkt nog heel vaak een taboe te rusten. En dit terwijl het – zeker voor vrouwen – kan helpen om richting een meer bevredigender seksleven te gaan. Bepaal dus ZELF wat je wel en niet wil en laat je dat niet voorschrijven door een ander.

Conclusie: seks moet je wel degelijk leren

Als je echt goed wil zijn in bed, moet je leren wat je zelf fijn vindt en wat niet én communiceren met je partner. Laat je daarnaast niet tegenhouden door schaamte of taboe. En last but not least: zorg dat gesprekken opbouwend zijn. Je wil je partner niet onzeker maken, maar ervoor zorgen dat je seksleven nog beter wordt. 😊

 

Heb jij vragen over seks(ualiteit)? Kunnen jullie als koppel wel wat hulp gebruiken om hierover te leren praten met elkaar? Neem dan contact met me op!

 

Seks moet je leren

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie